Отиване към съдържанието

Главно меню:

Зеленчукопроизводство

  Бутикова оранжерия с.Загоре се намира в землището на едноименното село в Тракийската низина, на 10 км. южно от Стара Загора по пътя за АМ „Тракия“.
  Построена през 2015г. високотехнологична оранжерия е с двойно полиетиленово покритие със стени от поликарбонат.
   Снабдена е с автоматични термоекрани, които през зимата намаляват разхода за отопление, а през лятото предпазва растенията от прегряване. Височината на оранжерията е до 6 метра, което в комбинация с автоматизираните проветрители осигурява добър хабитат за развитие на растенията. При необходимост операциите се извършват с движещи се електрически платформени колички, върху които стоят работниците. Притежава отопляема мощност от 3 мгвч. комбинирана от котли на газ и твърдо гориво и въздухоотоплители. Технологията на изхранване на зеленчуците е по испански патент – New growing system (NGS) използвана дори и от NASA. Смесица между хидро- аеро- и аква- поника, в Испания тази система се прилага много успешно вече от 15 години и има няколко основни предимства спрямо хидропониката.. Един от най-големите плюсове на системата NGS е, че отглеждането става чрез използване на по-малко природни ресурси, тъй като хранителният разтвор се рециклира . При нея растенията са поставени в полиетиленов ръкав с няколко дъна, което позволява на корените да се развиват в дълбочина. Технологията NGS е известна по цял свят и с това, че растенията се отглеждат почти без субстрат, което изключва възможността от прекалено насищане на микро и макро елементи в зоната на корена. Единственият твърд субстрат в който стои корена е този, които е в кошничка с малки размери поставен в ръкава поради което е по-добре снабден с кислород и в комбинация с по-глямата честота на поливките постига по-интензивно развитие на растенията спрямо хидропониката.
    Производството на зеленчуци в оранжерията е насочено да покрие нуждата от качествена продукция и да се реализира основно на вътрешния пазар. Стремежът ни е да предложим максимално добро качество на оптимална цена.
    Гордеем се с произведените от нас розови домати, чийто вкус се приближава най-много до българския селски ”бабин” домат откъснат от градината.
    В нашата продукция остатъчните нитрати са сведени до минимум благодарение на NGS технологията на отглеждане на зеленчуци. Растенията се хранят по точно определени рецепти, които се дозират от компютър със софтуер специално разработен за нуждите на оранжерията. Това прецизно хранене разгръща природния потенциал на отглежданите зеленчуци, така че да растат здрави и жизнени с натрупване на по-големи количества витамини  и ликопен, така важни за човешкото здраве.
    Стремежът ни е да водим биологична борба за защита на растенията с използване на минимум химически средства:
- използваме биологични препарати.
- екстракт от водорасли за борба с гъбни болести.
- биоагенти (хищни акари) за борба с белокрилка и доматен молец.
- лепкави жълти и сини уловки за борба с вредителите и др.
   След 2017г. цялата площ на оранжерията е реновирана и преоборудвана в завод за разсад.

NGS Видео 1
NGS Видео 2
Галерия Оранжерия
Галерия маруля
Розови домати реколта 2016
Назад към съдържанието | Назад към главното меню